Vad gör vi på jobbet?

Lantmännen Agroetanol har ca 100 anställda. Här finns många olika roller och funktioner vilket gör att vi har en stor blandning av kompetenser och personligheter. Här nedan möter du några av oss som jobbar här!

Caroline Lundell
– Full koll i labbet!

På laboratoriet görs många analyser i hela processflödet från råvara till färdiga produkter dygnet runt året om. Min roll är att bl a att utföra provtagning och analys samt uppföljning av dessa, utföra försök på olika råvaror, se till att alla laboratorieinstrumenten fungerar och säkerställa mätnoggrannheten. Jag jobbar även med ständigt förbättringsarbete - att utveckla våra metoder och följa teknikutvecklingen för laboratorieinstrument.

Jag har kemiteknisk utbildning och har sedan dess jobbat på labb inom bl a plastindustrin och mejeri. På Agroetanol började jag redan år 2000 när fabriken byggdes. Att få vara med och bygga upp två nya laboratorier här har varit jättekul. Min nuvarande tjänst som laboratorieansvarig har jag haft sedan 2010 – ett jobb med stor variation vilket är både roligt och utmanande – man vet sällan hur dagen kommer att bli. Agroetanol har en anda av en ständig förbättringsvilja och att det också är med miljö i tanken gör mitt arbete mycket stimulerande.

På fritiden vistas jag gärna i naturen – svampplockning är en favorit. Jag fixar gärna i trädgården, tränar lagom och umgås med familj och vänner. Jag är också hantverksintresserad – har nyligen gått en keramikkurs och har även börjat måla tavlor. Det här ger mig bra balans i livet!


Martin Eriksson
Vad gör en operatör?

Vid det stora operatörsbordet i kontrollrummet jobbar Martin, en av flera operatörer. Härifrån kontrolleras och styrs det mesta i anläggningen via ett antal skärmar. Flöden, temperaturer och volymer övervakas hela tiden. Martin har koll, genom att systematiskt gå igenom processflödet steg för steg, sektion för sektion. Ibland kommer ett larm och något behöver kollas upp och åtgärdas. Till sin hjälp har han då medarbetare som direkt kan gå iväg och se efter på plats i fabriken. Det kan vara ett igensatt filter eller en ventil som inte automatiskt stängs som den ska. Tillsammans beslutar de sedan vad som måste göras och åtgärdar problemet.